MiekkLOOK @ Deens Gebak

Nee,
ik doe mijn naam niet vaak eer aan. Tenminste, niet met de zoete varianten.
Maar dit . . .
Als kind al, als ik (hoogst zelden) een gebakje uit mocht zoeken, koos ik standaard voor een Deense Krakeling met pudding en vruchtjes. Volgens mijn ouders geen gebakje, voor mij het lekkerste dat er bestond. En heel soms (we haalden dagelijks vers brood voor de hotelgasten bij de bakker in een dorp verderop) werd ik door de bakker verwend,
en nu nog, alleen al bij de gedachte,
loopt me het water al in de mond 🙂
gewoon een cadeautje !

Bij de bakker zag ik ze al jaren niet meer. Zelf bakken? Ik ben geen ‘BakMiep’ . . .  maar soms, soms heb ik een bevlieging  en ga dan bevlogen aan de slag .
Erg moeilijk is het niet, dit heb je er voor nodig voor 12 van deze gebakjes:

Voor de pudding:
25 ml melk
15 gram custardpoeder
15 gram suiker

Meng de custard poeder met de suiker en roer en een beetje melk door om een glad (niet te dik) mengsel te krijgen. Verwarm de rest van de melk tot het kookpunt. Roer dan het custard mengsel er door en laat dit een paar minuutjes heel zacht doorkoken. (Blijf roeren anders koekt en brand het aan.)

Voor het koekdeel van het gebakje en verder :
2 blikjes croissantdeeg
1 ei (geklutst)
Fruit, in stukken gesneden
een paar lepels marmelade, ik gebruikte sinaasappel/vlierbessenbloessem

Open het blikje en rol het deeg uit horizontaal voor je uit. Snij de verticale lijnen los van elkaar zodat je 3 rechthoeken krijgt. Deze rechthoeken snij je vervolgens in 4 lange stroken. Pak een strook deeg op en twist deze zodat je een wokkel krijgt. Maak hiervan een rondje en twist een tweede die je eromheen maakt. Druk de onderkant een beetje plat.
Herhaal dit voor alle stroken deeg zodat je 12 bakjes krijgt.
In ieder bakje doe je op de boden een koffielepel (afgekoelde) custard. Van de custard houd je over (zeker voor nog 6 van deze gebakjes). Bestrijk dan het deeg met het geklutste ei zodat het een mooie glans krijgt.
Bak deze bakjes in een voorverwarmde oven (bij mij 15 minuten in de hete lucht oven, op 175 graden). Laat de gebakjes grotendeels afkoelen, verdeel de vruchtjes erover, verwarm de marmelade en lak hiermee de gebakjes af.

En dan,
Genieten

This entry was posted in mmmmm, lekkere hapjes. Bookmark the permalink.

Comments are closed.