Het Spook van Wijk aan Zee

Op de website van Bic-News (zie link in de rechter zijbalk) las ik het onderstaande verhaal geschreven door Dirk-Jan Prins. Een legende verteld uit overlevering. Waar of niet waar? Ik denk alleen dat je als lezer net als ik met een paar vragen blijft zitten. Zal daarop ooit nog een antwoord gevonden worden? Wie het weet mag het zeggen 🙂

 

Spook van WaZHet spook van Wijk aan Zee.

Lang, héél lang geleden, wel een eeuw geleden, dwaalt een spook door Wijk aan Zee. Bij een bepaalde maanstand komt het spook te voorschijn bij de kerk op het Julianaplein. Mensen worden steeds banger en banger. Iedereen vlucht het huis in. Zij kruipen uit angst tegen elkaar.

Het spook ziet eruit als een persoon met een laken over het hoofd met daarin twee gaten. Straatverlichting is er simpelweg niet. Vandaar dat de maanstand het allemaal nog spookachtiger maakt. Keer op keer komt het spook om de hoek van de kerk kijken. De mensen zijn doodsbang! De maanden verstrijken.

Dan, op een dag, doet een onderwijzer zijn intrede in Wijk aan Zee. Hij hoort het verhaal van het spook. Hij wil niets weten van dit verhaal. ‘Spoken bestaan niet!’ roept hij stoer. Maar de dorpelingen geloven hém niet. De leraar heeft een plan en wacht op het juiste moment. De tijd is gekomen en de maanstand is goed. Hij zal hoe dan ook zijn gelijk halen en hoopt op een ontmoeting met het spook. Daar gaat de leraar. De straat op.

De leraar staat op de hoek bij de kerk met een stevig stuk hout in zijn hand. Lang wachten hoeft niet. Daar komt het spook al aan met alle bewegingen die erbij horen. Recht op de leraar af. De leraar bedenkt zich geen moment en haalt uit. Eén flinke klap is voldoende om het spook naar het land der fabelen te werken. Daar ligt dan het spook. Uitgeschakeld! De persoon onder het laken is op slag dood.

De onderwijzer wordt opgepakt. Hem hangt een zware straf voor moord met voorbedachte rade boven het hoofd. Maar na het aanhoren van zijn verhaal en het laten weten hoe bang de mensen in Wijk aan Zee zijn, wordt de leraar heen gezonden. Wijk aan Zee haalt opgelucht adem.

Waar? Of een legende! Het is een verhaal uit overlevering. Dit wil alleen nog niet zeggen dat het waar is. Maar dit neemt niet weg dat wij best nieuwsgierig zijn. Wie zou er onder het laken hebben gezeten? Wie was deze dappere leraar? Zullen wij het ooit nog te weten komen?”

 

This entry was posted in Belevenissen, Wijk aan Zee, verhalen. Bookmark the permalink.

Comments are closed.