Draadjesvlees op z’n Mediterraans uit de slowcooker 🥩🍲🍽

Draadjesvlees van de kachel in de keuken, o zo lekker. Op het fornuis is het me nooit gelukt dit net zo zacht en smakelijk te krijgen. Zelfs niet op de kleinste pit met gebruik van een treefje of vlamverdeler er onder. Toch maar een slowcooker aanschaffen? Een beetje slowcooker is best prijzig. Niet dat die zijn geld niet waard is, maar om zomaar te kopen om uit te proberen . . . .
Dan zie ik er bij de Lidl een staan van 3,5 liter voor € 15,95. Uit mijn voorstudies is al gebleken dat 3,5 liter aan de kleine kant is, maar voor ons tweeën moet dit om uit te proberen wel groot genoeg zijn. Dat deze goedkope geen duurkoop werd bleek als snel 🙂  
Inmiddels heb ik er naast draadjesvlees zelfs al complete maaltijden in gemaakt. Heerlijk! Nu wordt het tijd om nog meer lekkere recepten te verzamelen en smakelijk te genieten.

Het eerste recept dat uitgeprobeerd moest worden was draadjesvlees op z’n Mediterraans, ooit de basis hiervan gevonden in een oude ‘Boodschappen’ inmiddels al jaren een van onze favorieten. Kan het nog lekkerder dan ik het al maakte? Met de slowcooker, absoluut!

Boodschappenlijstje en klaarzetten:
750 gr riblappen in grote stukken gesneden
3 middelgrote rode uien, gesnipperd
3 grote teentjes knoflook in plakjes
1 rode peper, zonder zaadlijsten, in halve ringetjes
1 chorizoworst (200 gr.) in halve plakjes
5 zongedroogde tomaten (olie) in stukjes
2 glazen rode wijn
250 ml water
1 (rundvlees) bouillonblokje
1 el gedroogde Italiaanse kruiden (ik gebruikte die waarin ook gedroogde tomaat zit, van Silvo)
Gemengde olijven (zwarte en groen, uitlekgewicht 150 gr.)
Bakboter (kan ook vloeibaar) en olijfolie, peper en zout, bloem

Zonder boodschappen doen en klaarzettijd meegerekend ben ik nog een klein half uurtje bezig voor de slowcooker zijn werk kan gaan doen.

Verhit wat boter en olie in de pan en bak de eerste helft van het vlees goed aan, schep over in de slowcooker. Het aanbaksel in de pan maak je los door er een glas rode wijn ronddraaiend in te verwarmen. Als alles los is kan dit over het vlees in de slowcooker. Met de andere helft van het vlees en het tweede glas wijn doe je hetzelfde.
Bestrooi het in stukken gesneden vlees met peper en zout en bestrooi (rijkelijk, dit bindt de jus) met bloem.
Verhit wat boter in de pan en bak de uien samen met de knoflook, de rode peper en de Italiaanse kruiden zachtjes glazig.  Zet de slowcooker alvast in de low-stand aan. Na een minuut of 10 kan je het uienmengsel over scheppen in de slowcooker.
Verhit opnieuw wat boter en olie in de pan, bak hierin de chorizo aan en voeg de tomaten toe. Als dit goed verwarmd is mag het over in de slowcooker.  Zet de slowcooker nu in de medium-stand.
Verwarm dan het water met het bouillonblokje in de pan. De eventuele laatste aanbakrestjes komen zo los uit de pan. Als de bouillon goed heet is mag ook dit in de slowcooker.
Hussel alles in de slowcooker door elkaar, het vlees moet zo goed als onder staan. Voeg eventueel nog wat wijn of water (naar smaak) toe.

Nu is het wachten, tijd om andere leuke dingen te doen. Na anderhalf uur even kijken, ik hussel het geheel op dat moment even door. De slowcooker mag nu terug naar de low-stand voor de komende 5 tot 6 uur. De olijven voeg je het laatste uurtje toe aan het geheel. Daarna?

Tijd om er van te gaan genieten!
Wij eten het graag met Libanees brood of gepureerde zoete aardappel (met een lik crème fraise erdoor).

This entry was posted in mmmmm, lekkere hapjes. Bookmark the permalink.

Comments are closed.