Een kringloopje voor Kerst

Zondagmorgen 4 november,

In de afgelopen weken lagen niet alleen al alle pepernoten, marsepein en aanverwanten in de winkels, ook de kerstspullen deden al hun intrede. Winkel voor winkel vol met spulletjes om onze huizen weer anders dan vorige jaren mee te kunnen versieren in de laatste maand van het jaar. Nee, ik laat me er niet snel tot aankopen verleiden. Op zolder staat genoeg en ieder jaar wordt dit opnieuw naar beneden gehaald om ons huis opnieuw mee te versieren. Aan mijn eigen boompje voor Kerst ben ik gehecht, dat wat er aan versiering is krijgt ieder jaar een nieuw plekje in de boom. Is het toch een andere boom 😉
In de plaatselijke kringloop heeft vriendin Ol al weer heel lang haar (werk) plekje gevonden. Dit jaar is zij, net als vorig jaar, weer druk en belast met het aankleden en omtoveren van de ruimte naar een rijkelijk versiert Kersttafereel. Dit ongestoord doen is eigenlijk niet mogelijk, de kringloop is gewoon open en de mensheid ongeduldig….. zelfs een laken erover heen en een bordje ‘kerstspullen verkoop start op zondag 4 november’ alleen is niet genoeg. De medewerkers moeten tijdens de dagen ervoor bij toerbeurt als bewaking bij de stellingen (waar dus de lakens overheen liggen) bij blijven staan. En zelfs dan probeert er met regelmaat een klant nog iets onder het laken weg te halen. De opmerking: “Mevrouw, de verkoop hiervan is pas over een paar dagen, zondag 4 november komt dit pas in de verkoop. We willen namelijk graag tijdens de opening van de kerstshow nog kerstspulletjes kunnen verkopen en het er gezellig in kerstsfeer uit laten zien” heeft alleen tot gevolg dat de mevrouw de spulletjes bij deze stelling terug legt en doodgemoedelijk het bij de volgende stelling, die bewaakt wordt en de spulletjes onder een laken heeft liggen, opnieuw probeert …..

De Kerst spulletjes uit de kringloop zijn gewild, dat is zeker. Vriendin Ol vertelde vorig jaar al dat binnen een kwartier het meeste vanuit de Kerst huiskamer die op het podium gemaakt was, al was verkocht. Die Heksenketel wilde ik dit jaar wel eens zien. En zo togen Paul en ik aan het eind van de ochtend naar de kringloopwinkel. Net voor twaalven aangekomen was de deur al open. Buiten wachten en in met de massa mee naar binnen bleef ons bespaard. Binnen werd er zichtbaar al veel ‘kaalgeplukt’. Binnen een mum van tijd waren de Kerstbomen leeg.

“En deze Kerstboom zelf, wat kost die?” De Kerstboom waar het om gaat staat op de kopsekant van een stelling en blijkt uiteindelijk niet geprijsd. Een van de motto’s van de kringloop is : ‘niet geprijsd is niet te koop’. De mevrouw, die absoluut niet blij is, moet zich er bij neerleggen en loopt beteuterd verder. De medewerker heeft er even een klus aan om de Kerstboom weer op z’n plek te krijgen met de versierselen eronder. Als het hem gelukt is en hij wegloopt zie ik ze staan. Zo simpel, maar zoooo leuk! Fleurig, speciaal voor de Kerst. De prijs valt ook nog eens mee en we sluiten aan in de lange rij voor de kassa. Als ik eindelijk aan de beurt ben (ja, er worden vandaag goede zaken gedaan) vertelt de kassamedewerkster me dat -deze twee wel heel erg leuk zijn, met de hand gemaakt, dat kun je wel zien- 🙂 Ik beaam haar verhaal. Ja, met de hand en met liefde gemaakt door iemand die weet hoe je dit doen moet, heel bijzonder 🙂

Hoe bijzonder weet zelfs zij niet, maar deze Kerst hangen ze bij mij aan de muur. Die twee Kerstige Kerstplaatjes in een mooie lijst. Die twee plaatjes die ooit eerder als voorbeeld voor een workshop Kerstschilderijen maken bij mij van de printer rolden  . . . .

Zeg nou zelf, zijn het geen plaatjes <3

This entry was posted in Belevenissen. Bookmark the permalink.

Comments are closed.