Mijn oliebollen-trauma

Oliebollen,
een waar trauma voor mij.
Alleen de lucht al πŸ˜–πŸ˜–πŸ˜–
doet mij op de loop gaan.
Mijn vader bakte er
met een collegahoteleigenaar (mooi woord voor galgje),
en nog een cluppie hardwerkende mensen,
Tussen de eerste van september
en de laatste dag van het jaar
3.000.000
Ja, je leest het goed,
drie miljoen πŸͺπŸͺ
voor een broodfabrikant.

In de periode tussen frituurvet en consument
lagen ze diepgevroren in een vrieshuis.
Het van en daar naar toe ging regelmatig met eigen vervoer,
Pa’s auto, de paardenvrachtwagen, het stonk naar oliebollen
En als dan de hotelkeuken gebruikt werd
voor inpakken in zakjes van 10
nou, dan was het in huis ook niet meer te harden 🀬🀬🀬


Jullie snappen nu wel waarom een oliebol van mij niet hoeft.
Maar dan,
dan is er van iemand het lumineuze idee
dat je er ook een cake van zou kunnen bakken.
Nou, voor mij dus niet,
niet met krenten en rozijnen ….

Maar ja,
je kan er natuurlijk ook iets anders instoppen πŸ™‚
en zo ontstond het recept hieronder.
Ik ga er nog snel twee bakken vandaag πŸ₯³
Bak jij ze ook?
Geniet er van en alvast een hele fijne jaarwisseling πŸ₯‚

Wat heb je nodig:

  • 1 pak oliebollenmix (500 gr)
  • 5 dl handwarm water
  • 150 gr. cranberries
  • 100 gr. kleingesneden gedroogde abrikozen
  • cakeblik
  • wat boter of bakpapier

Tijd:
de voorbereiding kost je een minuut of 10, reserveer een uur tijd om je beslag te laten reizen. Daarna mag het beslag zich in een cakeblik nog 50 minuten in de oven laten garen.

Bereidingswijze:
Een simpeler bak-klusje dan dit is er volgens mij niet. Een gewone cake bakken vereist meer inspanning….
In een kom meng je water en oliebollenmix met een mixer tot een glad beslag. Spatel daarna de cranberries en kleingesneden abrikozen door je beslag. Leg nu een schone doek over je beslagkom en laat je beslag een uur reizen. Je bakblik beboter je. Of, je doet er net als ik (heel lui . . ) een bakpapiertje in.
Als de reistijd om is, doe je je beslag over in het cakeblik en zet je dit in de oven. Dan mag het geheel nog 50 minuten in de oven op 180 graden (heteluchtoven, anders 20 graden warmer).

Nee, ik verwarm mijn oven niet voor! Doe je dit wel, let dan de laatste 10 minuten op dat je oliebollencake niet te donker wordt πŸ™

Ik bakte ze op Oudjaarsdag, Nieuwjaarsdag was ze ook nog heerlijk! Hoe ze op 2 januari smaakte? Geen idee, dat heeft de cake niet meer meegemaakt πŸ™ƒ

NB: Al eerder schreef ik een stukje over de Oliebollenbakkerij van Toon Rutte en mijn vader. Nadat zij er zelf mee stopten is heb bakken nog jaren doorgegaan, van handmatig naar machinaal. Dit stukje vind je hier πŸ™‚

This entry was posted in Belevenissen, mmmmm, lekkere hapjes. Bookmark the permalink.

Comments are closed.