Tijdens onze trektocht met de SRV-wagen naar noorwegen (2015) kwamen wij voor het eerst in aanraking met haver (polar) brood. Man, man, wat is dat lekker. Maar ja, om in Nederland nu steeds naar de winkel met Noorse producten te gaan . . . Toch, dat haverbrood, iets waar we heel erg blij van werden en nog worden.
Op zoek naar -hoe bak ik haver(mout)brood- ben ik heel wat recepten tegen gekomen. We zijn niet de enigen die dit erg waarderen. Inmiddels heb ik recepten uitgeprobeerd en telkens wat veranderd. Uiteindelijk is dit mijn recept geworden. Zelf bak ik altijd twee tegelijk. Als ze afgekoeld zijn snij ik ze in tweeën. Drie delen voor in de vriezer, één voor gebruik 😉
Miekk’s Havermoutbrood
Ingrediënten:
- 375 gr havermout
- 200 gr noten, “wat je thuis hebt” (onbewerkt)
- 50 gr zaden/pitten
- 50 gr lijnzaad
- 500 ml (kokos/amandel/haver) melk
- 2 el (olijf)olie
- 2 eieren, licht geklutst
- optioneel: 2 el psyllium (vlozaad) poeder (gaat brokkelen van het brood tegen)
Bereiding:
Meng de droge ingrediënten in een grote kom en meng melk/ei/olie eerst apart tot een mengsel. Giet en meng daarna het melk/ei/oliemengsel door het havermoutmengsel.
Bekleed een cake bakvorm met bakpapier. Schep het mengsel in de bakvorm en druk het goed aan. Laat dit 1 tot 2 uur op kamer temperatuur staan. In deze tijd wordt er vocht door de zaden opgenomen en wordt het brood zachter (het brood is ook lekker als je deze stap overslaat).
Verwarm de oven voor op 160°C (ik heb een hetelucht oven, gewone oven – 170 graden).
Bak het brood 45 minuten, haal het uit de oven. Keer hem op bijvoorbeeld een rooster en laat het afkoelen voordat je het gaat snijden.
NB:
Wil je geen eieren gebruiken? Voeg dan 50ml water extra toe per ei dat je minder gebruikt.
Met de ‘vulling’ kun je wisselen wat je wilt natuurlijk. Ik had een zakje met gemengde noten en gedroogde olijven gebruikt en klein gesneden gedroogde abrikozen, toen ik de foto maakte, of
- (extra) 2 el maple syrup of honing of 2 dadels, ontpit
- gedroogde stukjes zuidvruchten ipv pitten of een deel van de noten
- (extra) 2 el sesampasta ( is een fantastische calciumleverancier!), snufje zout
Beleggen kan je het met van alles, ik krijg het iedere morgen belegd met pindakaas, samen met een kopje koffie op bed, van mijn lief. Ik ben benieuwd of jullie dit net zo lekker vinden als wij 🙂