Oh die rolles, zo lekker

Ooit maakte ik deel uit van een familie met Indonesische roots. Dat heb ik geweten, wat een lekker eten! Niet de rijst die ik van huis uit kende. Nee, Lassie Toverrijst, kan niet mislukken. Maar lekker is het absoluut niet meer als je in een (al was het gedeeltelijk) Indische familie rijst gegeten hebt. Hun zoon was er een van ‘aardappelen-vlees-en-groenten’, gelukkig kookte mijn schoonmoeder destijds met regelmaat de smaken zoals zij die van huis uit kende. Zo leerde ik wat lekker is en gaf aan sommige recepten mijn eigen draai. Mijn grote favoriet in de snacks is nog steeds de Risolle, hier mijn recept hiervoor:

Voor de vulling:
3 ons heel fijn gesneden kip(dij)filet
1 rode ui, fijn gesnipperd
2 (of meer 😉) teentjes knoflook
1½ cm gember geraspt
½ bosje selderij
2 bouillonblokjes (kip)
1 winterwortel, niet te grof raspen
1 dunne prei, schoongemaakt en in dunne ringen gesneden
2-3 eetlepels bloem
3 el. Sweet-Chily saus
2 el. gembersiroop
vers geraspte nootmuskaat / vers gemalen peper
water (totale ragoutrecept gebruikte ik ongeveer 3 dl.)

Maak met de vijzel (of keukenmachine) een boemboe (mengsel) van de ui, knoflook, gember, selderij en bouillonblokjes. Ik deed dit in de keukenmachine met een dl. water.
Verwarm de olie in een grote pan en bak hierin de kipstukjes op hoog vuur snel aan. Voeg de winterwortel en prei toe en na 2 minuten de boemboe. Laat dit een kwartiertje op heel zacht vuur pruttelen. Voeg eventueel nog wat water toe wanneer het te droog wordt. Doe dan de Sweet-Chily saus en de gembersiroop erbij en laat een paar minuutjes mee verwarmen.
Voeg de 2 tot 3 eetlepels bloem toe en roer deze goed door en laat even ‘garen’. Doe nu scheutje voor scheutje voor scheutje het water erbij en roer goed. Er moet een vrij dikke ragout ontstaan. Breng op smaak met versgeraspte nootmuskaat wat peper (ongeveer een theelepel van de twee laatsten).
Daarna kun je de ragout af laten koelen.

Pannenkoekjes:
250 gr. bloem
350 m.l melk
200 ml. Water
2 eieren
(indien gewenst zout en voeg een beetje aangemaakte maïzena toe als je beslag te dun geworden is)

Mix de ingrediënten goed door elkaar en bak hier zo dun mogelijk flensjes van. Ik gebruikte een koekenpan van 24 cm. Doorsnede, laat ook de pannenkoekjes afkoelen.

Als dat gelukt is kunnen we de rissoles gaan maken:
Hiervoor heb je nog 3 eieren nodig en paneermeel.
Leg een flinke eetlepel vulling over de helft van flensje, eerst onderzijde, dan de twee zijkanten over de vulling heen vouwen, oprollen. Je vouwt/rolt bijna net zoals een loempia.Kluts de eieren en wentel een pakketje hier door heen, dan door de paneer. Als je dit met alle pakketjes gedaan hebt afbakken in olie tot ze goudbruin zijn.
Man, man wat zijn ze lekker. Wil of kun je ze toch niet allemaal tegelijk opeten (wij zijn maar met ons tweeën), vries dan de resterende afgebakken rissoles in. Deze kun je later in de oven opwarmen 🙂

This entry was posted in mmmmm, lekkere hapjes. Bookmark the permalink.

Comments are closed.