Uiteindelijk, een bestemming!

Er was eens . . .

Met deze zin beginnen alle sprookjes, en zo voelde het in Almere al jaren. Er was eens, een Kasteel. Ooit, in het jaar 2000, werd er met de bouw hiervan begonnen. Na allerhande tegenslagen werd de bouw twee jaar later definitief stil gelegd. Sindsdien is Almere gezegend met een ruïne. Een ruïne zonder rijk verleden.


Het Verleden
(bron: Wikipedia)
De plannen voor het bouwen van het kasteel dateren uit 1999. Het ontwerp is gebaseerd op het 13e-eeuwse kasteel Jemeppe in Hargimont (België). De eerste paal werd op 15 september 2000 geslagen. De kosten van het kasteel werden aanvankelijk op 60 miljoen gulden geschat (ruim 27 miljoen euro), later verhoogd naar 120 miljoen gulden. Vanwege financiële problemen werd het bouwproject in 2002 stilgelegd.
In 2005 werd het project opgekocht door het hiervoor opgerichte bedrijf Gravin BV. Naast een hotel en een trouwlocatie in het kasteel wilde Gravin ook huizenbouw op het terrein. Om dit laatste mogelijk te maken was echter een wijziging van het bestemmingsplan nodig. In 2008 besloot het gemeentebestuur van Almere niet in te stemmen met een voorstel daartoe.
Sinds 2013 zijn er plannen om in en rond het kasteel een attractiepark met de naam WitchWorld te bouwen. In oktober dit jaar kocht WitchWorld het kasteel voor 20 miljoen euro van Gravin BV, met een ontsnappingsclausule indien de plannen voor het attractiepark financieel of politiek niet rondkomen.


De Toekomst

Het doel van WitchWorld is om al het spannende, romantische, fantastische en sprookjesachtige uit hun verhalen samen te brengen in één woord dat ooit op een dag voor alle kinderen een begrip zal zijn, troost zal bieden, een glimlach zal brengen:

‘WitchWorld’

Sinds 2009 wordt er achter de schermen al hard gewerkt om dit geheel te realiseren, de planning is om de deuren in 2019 voor het publiek te openen.


Vandaag
Na de aankoop van het Kasteel van Almere is het ons als bezoeker dit weekeinde gegund alvast een kijkje te komen nemen op het terrein en de binnenplaats van wat nu nog ruïne is maar waar straks een kasteel in volle glorie zal herrijzen, het kasteel van WitchWorld.

Foto’s van ons vroege zondagochtend bezoek 🙂

toegangsbrugZicht op de toegangsbrug, helemaal passend bij het thema 😉

goed voorbeeld doet goed volgenGezien de drukte van gister (ruim 8.000 bezoekers, de verwachting was 2.500) waren wij al vroeg bij de poort. Een klein uur later was de toegang weer goed gevuld 🙂

kasteelcontourenVoor en vanaf de brug was er in de ochtendnevel nog niets zichtbaar, na de bocht doemt het kasteel voor ons op. Nu is er ook goed zichtbaar dat de Ruïne van Almere, zoals het de afgelopen jaren genoemd werd, niet alleen uit de (vanaf de A6 zichtbare) toren bestaat.

weg hoge torenWat, alleen een toren, waar is die toren nu gebleven? In verhouding is die toren maar een klein stukje van het geheel.

Binnenplaats - trappetjesOp de binnenplaats aangekomen is de tand des tijds behoorlijk zichtbaar. Maar ook zichtbaar is dat hier voorheen al hard gewerkt is. De begane grond is grotendeels al opgemetseld, kozijnen op de eerste etage geplaatst. Door de raampjes in de toren is zelfs het trappenhuis al zichtbaar.

binnenplaats begane grondOok op de begane grond zijn een aantal kozijnen ooit geplaatst. Links is nog  een deel van ‘de alternatieve kruidentuin in beeld’ 😉

begane grondMeer begane grond. En dan te bedenken dat er komende week begonnen wordt met het verwijderen van het gemetselde werk . . . Er staat een hoop te gebeuren de komende jaren 🙂

binnenkijkjeEen klein stukje kunnen we binnenkijken. Het is een bouwterrein, alle bezoekers krijgen uit voorzorg een bouwhelm op voor dit ‘kijkje in de keuken’ 🙂

wchtendenWeer buiten krijgen we de mooie aanblik van het hele kasteel te zien. De reusachtige toren is nog steeds een schim in de nevel, de stroom van wachtenden groeit gestaag. Wij nemen afscheid van het kasteel. Daaaaag, tot 2019 als de poorten weer open gaan 🙂

 

 

Informatie over dit toekomstige themapark is te vinden op hun website: WitchWorld en te volgen op FaceBook en Twitter 🙂

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

This entry was posted in Belevenissen and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.