Wijk aan Zee ontsnapt aan ramp

Op de website van Bic-News (zie link in de rechter zijbalk) las ik het onderstaande verhaal geschreven door Dirk-Jan Prins.

Het is 6 augustus 1934. De Zaanlander rolt door de brievenbus. Een krant die in 1886 in Wormerveer is opgericht als advertentieblad met een veel te lange naam. Algemeen Advertentieblad voor de gemeenten Zaandam, Koog aan de Zaan, Zaandijk, Wormerveer, Krommenie en Westzaan. Later krijgt de krant zijn huidige naam. De oplage is circa 2000. In 1938 wordt de krant een dagblad. Pas in 1992 gaat De Zaanlander, samen met De Typhoon, op in Dagblad Zaanstreek. 

Het gaat hier om een serieuze krant. Vandaar dat het nieuws extra hard aankomt. Wijk aan Zee krijgt een vliegkamp, kopt de krant. Volgens Rijkswege worden er pogingen gedaan om het prachtige en kolossale badhotel in Wijk aan Zee aan te kopen. Dit magnifieke hotel zal vanaf nu een kazerne worden voor de piloten van de vliegkampen De Mok, op Texel en De Kooy, in den Helder. Defensie wil deze vliegkampen dichterbij Amsterdam. Wijk aan Zee is dé uitgelezen plaats waar deze vliegkampen moeten samenkomen tot één groot vliegkamp.

Telefoon! Met Belifante! Tussen neus en lippen door hoort De heer Belifante dat hij het Badhotel maar moet verkopen. Het kan niet langer meer van hem zijn. Zeg de prijs maar! De heer Belifante jr is op zijn zachts gezegd boos, verontwaardigd en behoorlijk verwonderd over deze nieuwstijding. Hem is tot op de dag van dit telefoontje niets bekend en weet niemand iets over onderhandelingen tussen het Rijk en de buffetmaatschappij E.P.U. om het Badhotel van de hand te doen aan het Rijk. De heer Belinfante zou de heer Belinfante niet zijn als hij niet met volle overgave dit krankzinnige plan van tafel probeert te krijgen. Ten eerste wil hij helemaal zijn Badhotel niet verkopen aan het Rijk. Hij had het net overgenomen van zijn vader, die het op zijn beurt over had genomen van de heer Tappenbeck, die failliet is gegaan. Ten tweede ziet hij het helemaal niet zitten dat Wijk aan Zee een Militair Vliegkamp moet worden. Ja en dan ook nog eens twee keer zo groot als de kampen nu zijn op Texel en Den Helder, mopperde hij. 

De afloop is bekend. 2014 en geen vliegkamp te bekennen. Dit is maar goed ook. Niemand wil toch dat Wijk aan Zee opgeofferd zal worden aan een dergelijk achterlijk plan. 

Dank aan de heer Belifante jr. Een man van betekenis voor het dorp Wijk aan Zee. 

This entry was posted in Wijk aan Zee, verhalen. Bookmark the permalink.

Comments are closed.