‘Ik stond eens in een poppenkraam’

DOLLIVERSE,
een bijeenkomst waar de pop samen met haar ‘mens’ naar toe kan gaan. Een hele belevenis, of je nu wel of geen Doll bij je hebt. Toegegeven, met hoor je er meer bij, maar dit is absoluut geen goedkope hobbie. Hier is hard gespaard voor iedere doll.

Al vele eeuwen worden deze Aziatische ball-jointed doll  poppen met beweegbare gewrichten gemaakt, maar de eerste werd in 1998 gemaakt door Akihiro Enku, een sculptor bij Zoukeimura.inc in Japan. Het verhaal gaat dat de eigenaar van het bedrijf de eerste BJD liet ontwerpen als cadeautje aan zijn vrouw. De poppen had beweegbare gewrichten en was geïnspireerd door de Japanse manga; grote ogen en een kleine neus en mond. Enku noemde zijn creatie Dollfie Dream, een samentrekking van ‘doll’ en ‘figure’. Deze Dollfie’s waren gemaakt van vinyl, en de ogen konden erop geschilderd worden of worden aangebracht met stickers.
Later kwam er een realistischere versie, de 60 cm grote Super Dollfie. Deze SD was in polyurethaanhars, een op porselein lijkende kunsthars gegoten, en was groter en zwaarder dan haar jongere zusje. Er was in het begin slechts één basismodel; een meisjespop die ook wel de Vier Zusters genoemd worden (Nana, Kira, Sara en Megu), omdat ze met vier verschillende pruikjes, make-ups en namen op de markt werden gebracht. De eerste hoofden, ook wel ‘molds’ genoemd, hadden dan ook relatief grote ogen en kleine neusjes; pas later kwam de trend om de molds steeds realistischer te maken. De lichamen waren vanaf het begin al anatomisch correct.

Genieten was het ook zonder Doll. Er waren stands genoeg met spulletjes, Dolls, kleding en zoveel meer. Een stand waar je je Doll kon laten restringen (opnieuw in elkaar zetten en spannen) en kleine reparaties laten verrichten. En hoekje waar je je Doll kon (laten) fotograferen en een wedstrijd ‘Alice in Underland’, ofwel hoe had het er ook uit kunnen zien. Tot slot nog een loterij, de hoofdprijs had niet beter terecht kunnen komen. Een twaalfjarige was de gelukkige, een twaalfjarige die anders nog heel wat jaartjes er alleen nog maar van had kunnen dromen een Doll te hebben. Zij kreeg dan ook een heel groot applaus 🙂

Al met al een geslaagde dag met veel fotomomentjes!
(23-10-2011)

This entry was posted in Belevenissen. Bookmark the permalink.

Comments are closed.